Muutos lainsäädännössä: Tuotearvosteluiden varmistaminen verkkokaupoissa

Tuotearvostelut ovat tärkeitä osia verkkokaupoissa, sillä ne auttavat asiakkaita tekemään parempia ostopäätöksiä.

Useat kuluttajat luottavat muiden asiakkaiden kokemuksiin ja arvioihin, kun he tekevät ostopäätöksiä verkkokaupoissa. Esimerkiksi EU:n Market Monitoring Survey -tutkimuksen mukaan 71% kuluttajista käyttää muiden kuluttajien kokemuksia lomamajoituksen varaamisessa.

Valitettavasti kaikki tuotearvostelut eivät ole aitoja tai luotettavia. Arvosteluja voidaan väärentää tai niiden kirjoittamisesta voidaan maksaa.

ARVOSTELUONGELMAT

EU:n kuluttajaviranomaiset löysivät luotettavuusongelmia arvosteluista valvontakampanjassa. Kampanjassa tarkasteltiin 223 verkkosivustoa, jotka julkaisivat kuluttaja-arvioita. Näistä 114 sivustoa ei tarkistanut, että arvioinnit olivat aitoja käyttäjäkokemuksia.

Lisäksi kuluttajansuojaviranomaiset havaitsivat, että hieman yli puolet tarkastetuista verkkosivustoista mahdollisesti rikkoi EU:n sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskevaa direktiiviä. Direktiivi edellyttää, että kuluttajille annetaan totuudenmukaista tietoa, jotta he voivat tehdä perusteltuja valintoja.

Valvontakampanjassa havaittiin myös muita puutteita:

  • 104 sivustoa ei ilmoittanut, kuinka arvioita kerätään ja käsitellään
  • 118 sivustoa ei kertonut, kuinka ne estävät väärennettyjä arvioita ilmestymästä sivuilleen
  • 176 sivustoa ei ilmoittanut, että maksetut arviot ovat kiellettyjä tai että maksetut arviot merkitään selkeästi

TUOTEARVOSTELUT WOOCOMMERCE-VERKKOKAUPOISSA

Vuoden 2023 alusta lähtien kuluttaja-arvioissa, kuten verkkokaupan tuotearvioissa, on annettava tieto siitä, miten yritys on varmistanut arvioinnin oikeellisuuden ja sen, että arvion kirjoittaja on todella ostanut tuotteen tai käyttänyt sitä. Tämä on osa kuluttajansuojalain muutosta.

WooCommerce-verkkokaupoissa voit varmistaa tuotearvosteluiden aitouden valitsemalla asetuksista kohteen ”Vain ’Varmistetut omistajat’ voivat jättää arvioita” ja lisäämällä ”Varmistettu kirjoittaja” -merkinnän, kun asiakas on kirjoittanut arvion. Muista myös sisällyttää arvosteluiden yhteyteen linkki, jossa kerrot, miten arvosteluja kerätään ja varmistetaan.

Oliko tästä hyötyä?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdinissä
Jaa Pinterestissä